29 januari 2017
Dunedin,
Nieuw Zeeland
a
A
Dunedin (Taieri gorge railway).
Luid worden we vandaag gewekt door 2 alarmen die we natuurlijk zelf ingesteld hadden, vandaag gaan we met de eerste van de twee trein reizen het land verkennen. Het had natuurlijk de laatste moeten zijn maar het weer heeft een paar weken geleden besloten dat dit maar de eerste moest gaan worden. Het is vanaf het hotel maar 7minuten lopen naar het station, het hotel ligt namelijk 1 straatje naast het octagon en dat is voor de kenners onder ons het bekende centrum van de stad.
Eenmaal aangekomen bij het station lopen we het reservingscentrum binnen en geven we onze email af en als beloning krijgen we 2 trein kaartjes, ze geeft ons nog een goede tip voor we in de trein stappen en dat is eigenlijk dat de trein niet op het eerste perron staat maar op het perron dat op de kop ligt van het stationsgebouw.
We zitten dus in de juiste trein en de trein begint langzaam het station uit te rollen, eerst een 20minuutjes op het openbare netwerk van Kiwi rail maar dan slaat hij af en moet hij richting Middlemarch via de Taieri rivier. Langzaam klimt hij door de kloof langs de Taieri rivier de hoogte in en komen we langs diverse gehuchten die in de goudzoekers periode een belangrijke plaats waren, het ene gat nog armoedige als het andere. Het is ook te begrijpen want zonder straat of weg kan je op sommige plekken ook alleen met de trein komen, en zonder goud is die optie niet te betalen. Dorpjes stoppen te bestaan en de dorpjes waar nog mensen willen wonen kunnen niet groter zijn als 300 inwoners. Het hoogtepunt in het dorp Middlemarch is dus de aankomst van de trein, er staat ook van alles klaar om ons een uur lang te kunnen vermaken. Een paard met wagen is dus de toeristische trekpleister en voor $5,- mag je een rondje meerijden door het dorp en na 10minuten sta je weer bij het station. Na een uur rust gehad te hebben gaat de trein weer richting Dunedin en rond 15:30 komen we aan in het station. De rest van de middag hebben we een glaasje pils genuttigd en een reservering gemaakt voor de bioscoop want dat hadden we al een mooi tijdje niet meer gedaan en ook nog even naar de supermarkt geweest voor de nodige snacks voor op de kamer. Na deze acties uitgevoerd te hebben nog geprobeerd tickets te bestellen voor het planetarium waar we morgen naar toe zouden gaan. Om onbekende reden lukte het niet om dit online te doen dus wij maar naar de plaatselijke VVV. Toen we daar aankwamen om 18:02 was de deur al op slot, de medewerkster kwam nog wel naar de deur om te melden dat ze reeds gesloten waren en dat we nog wel een kaart konden krijgen maar verder morgen pas geholpen konden worden.
Na deze teleurstellende mededeling besloten we maar te gaan eten en daarna naar de bioscoop te gaan en morgen ons weer druk te maken over de planning van die dag.